Hem, inredning och annat roligt

Ultimata Husforumet!

HÄNGMATTA MEDITATION: ÄR DET EN RIKTIG SAK?

AVSLAPPNING ÄR INTE DEN ENDA FÖRDELEN!

Visste du att meditation uppfanns år 2000 f.Kr. Sedan dess har meditationen varit relativt oförändrad. Huvudsyftet är att ge en mediterande individ en känsla av lugn och klarhet.

Detta kan vara särskilt fördelaktigt eftersom dagens värld är full av stressiga situationer och ansvar. Genom att ta lite tid för dig själv och tillåta dig själv att meditera kan du skilja dig från dina problem och ge dig själv en chans att andas. Att meditera i en hängmatta kan vara särskilt avslappnande när du väl lärt dig hur man gör det.

Fortsätt läsa här eller läs mer om det nedan.

meditation-hangmatta

VARFÖR BÖR DU MEDITERA I EN HÄNGMÖTA?

När du tänker på meditation och guidad mindfulness, är en hängmatta stativ förmodligen inte det första som dyker upp i ditt sinne. Istället kan du tänka dig att du sitter i kors på marken med slutna ögon. Eller så kanske du försöker meditera i en viss yogaposition för att inte bara hjälpa dig fokusera utan också stärka din kropp.

Men meditation med hjälp av en hängmatta stol är en något ny form av meditation som kan ge några unika fördelar. Hängmattemeditation kan betraktas som en typ av luft- eller flytande meditation. Den här typen av meditation kräver mer fokus, annars kan du ramla ur hängmattan.

Detta kan vara ett bra sätt att stärka både din kropp och ditt sinne samt din känsla för disciplin och fokus.

GÅR MUSIK OCH MEDITATION IHOP?

När det kommer till utomhusavslappning kan meditation och musik gå väldigt bra ihop. Musik är dock inte alltid nödvändigt för meditation. Vissa människor föredrar att meditera i tysthet.

Men om tystnad är för distraherande för dig kan lugnande musik vara precis det du behöver. Musik kan vara särskilt användbart för guidad meditation eftersom den kan fungera som en fokuspunkt. Du bör dock vara försiktig när du väljer din musik.

Du vill att det ska vara lugnt och inte distraherande.

MUSIK OCH DESS EFFEKTER PÅ HJÄRNAN

Musik är bra för hjärnan på en mängd olika sätt. Musikterapi används till och med för dem som lider av psykiska sjukdomar eller sjukdomar i hjärnan på grund av det unika sättet musik kan lugna hjärnan och kroppen. I synnerhet har vetenskapen visat att musik kan sänka ens blodtryck, ångestnivåer och främja bättre humör.

När du lyssnar på musik medan du mediterar i en hängmatta slår du två flugor i en smäll. Att meditera hjälper dig inte bara att lugna ditt sinne, utan musiken du lyssnar på kommer också att hjälpa dig med det.

meditation-glad-dopamin

DOPAMIN UTSLÄPP

En av de viktigaste fördelarna med musik är frisättningen av dopamin i hjärnan. Dopamin är en signalsubstans som ofta kallas för “må-bra”-hormonet. Hjärnan frisätter naturligt dopamin vid vissa tidpunkter och när detta händer kommer du att uppleva ett förbättrat humör.

Detta förklarar varför människor ofta är glada när de lyssnar på musik; deras hjärnor är översvämmade med dopamin. Detta är särskilt fördelaktigt för dem som ofta är stressade eller deprimerade.

FÖRDELAR MED MEDITATION

Precis som med musik finns det många fördelar med att meditera. Den största fördelen är att det kan hjälpa din kropp och hjärna att slappna av helt. Du kanske inte ens inser hur stressad du är i ditt dagliga liv förrän du tar en stund att lägga ner allt, slappna av och reflektera över ditt liv.

När du gör detta kommer du att kunna se ditt liv på avstånd. Du kommer att ha chansen att särskilja vad du gillar och inte gillar med ditt liv. Du kommer också att få chansen att andas utan att någon av livets stress tynger dina axlar.

BÄTTRE BLODFLÖDE

En annan fördel med att meditera är förbättrat blodflöde. När du är stressad drar dina blodkärl ihop sig och gör det svårt för blodet att flöda genom hela kroppen.

Å andra sidan, när du slappnar av kommer dina blodkärl också att slappna av och öppna sig. Detta gör att ditt blod kan flöda genom din kropp som det ska. Detta är viktigt för att leverera näringsämnen och hormoner i hela kroppen.

IMMUNFÖRHÅLLANDE

Stress och ilska kan allvarligt minska effektiviteten hos ditt immunsystem. Sedan, när du väl blir sjuk, kan du bli ännu mer stressad och frustrerad, vilket vidmakthåller stresscykeln.

Meditation kan lösa detta problem. Genom att ge dig själv tid att koppla av genom att meditera i din hängmatta kan du stärka ditt immunförsvar och få ner dina nivåer av stress och ilska. När du är klar med mediteringen borde du må mycket bättre och din kropp kommer att vara mycket bättre skyddad än tidigare.

NERVSYSTEMET LUGNER

Att lugna nervsystemet handlar inte bara om stress och ångest. Ditt verkliga nervsystem kan också vara i ett tillstånd av stress. Det sympatiska nervsystemet i synnerhet är ansvarig för stress.

När den är aktiv kan du ha problem med att smälta mat, vila eller sova. När du mediterar kan du lugna det sympatiska nervsystemet och istället kanalisera det parasympatiska nervsystemet som ansvarar för vila och smältning.

Detta är viktigt eftersom om ditt nervsystem är stressat kan varje dag vara en kamp eftersom du kämpar mot din kropps önskningar. Genom att ge dig själv en chans att slappna av kan du ställa tillbaka din kropp på rätt spår och du kommer att må bättre på nolltid.

HUR MEDITERAS I EN HÄNGMÖTA?

När du mediterar i en hängmatta är det viktigaste du bör tänka på att du ska hålla alla distraktioner till ett minimum. Stäng av telefonen och tänk inte på jobbet, skolan eller något annat som kan stressa dig. När du mediterar ska det bara vara du och din hängmatta (och kanske lite musik). Är du som min pappa som gillar hängmattor så tycker jag du ska spana in en riktig pappablogg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *