Hem, inredning och annat roligt

Ultimata Husforumet!

Städa köket på under 15 minuter vid flyttstädning.

Det är en hel del att tänka på vid flyttstädning. Av alla rum i ditt hem är köket det som behöver uppmärksamhet varje dag. Men fastna inte när du städar köket flera gånger om dagen efter varje måltid. På bara 15 minuter kan du gå från smutsigt till gnistrande rent. Här kan du även läsa mer på min blogg.

Städmaterial behövs

Samla ihop alla saker innan du börjar:

 • Papperskorgen
 • Korg för prylar som inte hör hemma i köket
 • Diskmedel
 • Andra rengöringsmedel du normalt använder
 • Disktrasa eller svamp
 • Skrubb för mat som fastnat
 • Kvast, mopp eller dammsugare
 • Hushållshandskar
städa-material

Hur man städar köket effektivt

1. Sätt ihop dina förnödenheter.

Underskatta inte värdet av detta steg. Att försöka hitta rengöringsmedel, disktrasor, svampar etc. äter inte bara upp tiden utan ökar risken för distraktioner så att du glömmer vad du jobbade med från början.

2. Kör ett handfat med varmt tvålvatten.

Om du har ett dubbelt handfat med en sophantering på ena sidan, använd den sopfria sidan. Genom att hålla avfallssidan fri kan du snabbt skrapa ner rester i avloppet medan du arbetar. Vattnet ska vara så varmt som du kan tolerera eftersom det svalnar när du använder det.

städa-handfat

3. Skrapa bort all disk i soporna.

Om du inte har ett dubbelt handfat och ditt avfall är blockerat, skrapa bort disken på en smutsig tallrik.

4. Placera rätter som behöver blötläggas i vattnet.

Välj den disk som ska ge dig eller din diskmaskin störst problem att bli ren. Lägg den kraftigt smutsade disken på botten. Fyll stora fat som kastruller och skålar med varmt tvålvatten och ställ dem på bänken för att blötläggas.

5. Medan disken blötläggs, gå genom köket och rensa bort skräp från ditt golv, bänkskiva och skåp.

Oroa dig inte för saker som är malplacerade eller som inte hör hemma i köket. Fokusera bara på skräp.

6. Gå vidare till att samla alla föremål som inte hör hemma i köket. Lägg alla dessa föremål i en korg.

Om du har en hjälpare, skicka iväg honom för att lägga undan dessa föremål. Sluta inte arbeta på köket för att sätta tillbaka dessa felplacerade föremål på deras plats.

7. Lägg undan allt som hör hemma i köket men som inte finns på rätt plats.

Tillåt dig inte att bli distraherad av att ordna om skåp, lådor etc. Placera bara tillbaka föremålen där de hör hemma.

städa-diskmaskin

8. Ladda diskmaskinen eller tvätta för hand.

Om du inte har en diskmaskin eller inte gillar att använda den, kan den här processen att rengöra disken ta längre tid. Om möjligt, ta tag i ett par andra personer och forma en tvätt, skölj, torka och lägg undan löpande band. Detta är också ett bra sätt att komma ikapp med familjemedlemmar. Töm det smutsiga vattnet och skrapa bort tallriken med mat till soptunnan om den tidigare varit blockerad. Lägg tallriken i diskmaskinen.

9. Tvätta ner din bänkskiva, vitvaror och diskbänk.

Skölj ur svampar och trasor. Detta är inte tung rengöring. Tvätta ner de synliga ytorna. Öppna inte mikrovågsugnen och skrubba ur den eller rengör smulorna ur brödrosten. Torka snabbt av den.

10. Sopa och moppa, eller dammsug.

städa-dammsugare

11. Ta ut soporna.

Om soporna är fullt, eller imorgon är sopornas dag, ta soporna utanför och fodra om sopbehållaren så att den är redo för insamling.

städa-soppåse

Köksstädtips

Du kan göra jobbet enklare genom att använda dessa taktiker:

 1. Ju större hushåll du har, desto längre tid tar denna process. Men du har en fördel – fler människor som gör smuts innebär att fler människor hjälper till att städa upp dem. Gör städning av köket efter middagen till en familjeangelägenhet. Dela stegen mellan dina familjemedlemmar så kan du verkligen få köket klart på kort tid.
 2. Träna dina familjemedlemmar att rensa och skölja sina egna tallrikar efter varje måltid. Den här enkla handlingen tar inte mycket tid, men den gör jobbet med att diska så mycket enklare.
 3. Kör ett handfat med varmt tvålvatten innan matberedningen börjar. Eftersom föremål som blandningsskålar, skärbrädor och knivar blir smutsiga, tvätta dem snabbt för att förhindra att maten torkar och fastnar.
 4. Skapa en “spellista för familjens städning” och låt varje person bidra med en favoritlåt. Barn kommer att vara mer benägna att hjälpa till om de känner att de har någon input till jobbet. Att låta dem välja musiken kan räcka långt.
 5. Denna snabbstädning är designad för dagligt underhåll, men den kan också användas för en snabb fix när oväntat företag är på väg. Denna rutin kommer dock inte att ersätta det oundvikliga behovet av att rengöra djupare regelbundet.

Ska du flytta och behöver hjälp kika på Ishine.se

De har även blivit utnämnda för bästa flyttstädning i Stockholm enligt: flyttstädning stockholm.

Fler tips om hushåll, familj och barn kan du hitta hos MinBaby. En jättebra blogg för er med småttingar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *