Hem, inredning och annat roligt

Ultimata Husforumet!

Hur gör man rent grillgaller?

Vi alla älskar att grilla, särskilt under de varmare månaderna. Det finns en särskild glädje i att föra ut matlagningen utomhus och njuta av ljudet av köttet eller grönsakerna som grillas till perfektion. Men medan vi njuter av våra grillade läckerheter, glömmer vi ofta den osynliga hjälten i vår grillupplevelse – grillgallret. Ett smutsigt grillgaller kan påverka smaken av maten och det är viktigt att hålla det rent och i toppform. Så, hur gör man rent ett grillgaller? Låt oss dyka in i det här tillsammans.

Jag vill börja med att påpeka att det finns många sätt att rengöra grillgaller på. Men för att få det skinande rent behöver du mer än en snabb borstning före och efter grillning. Tro mig, du kan inte bara sätta det i diskmaskinen! Så, låt oss ta en titt på några av de metoder jag har testat och betygsatt.

smutsigt grillgaller

Glöm inte heller att städning görs så mycket roligare med musik!

Använda aluminiumfolie för att rengöra grillgaller

Det totala tiden: 15 minuter Betyg: 1

Metoden: Knyt ihop en boll av (bra) aluminiumfolie och använd den sedan för att skrapa varma, men inte heta, galler rena.

Hur det gick: Jag tyckte att det här var ett utmärkt sätt att komma ner i spåren och slå av stora bitar och flagor från gallren… innan jag använde en av de andra metoderna. Det jag älskade var att jag kunde forma folien efter gallret för att komma ner mellan varje spåra. Det gjorde inte ett särskilt bra jobb med att ta bort fett – vilket inte var förvånande, och därför tycker jag om den här metoden i kombination med en annan metod. Men kom ihåg att om du använder för mycket kraft kan du skrapa bort emaljen, så var försiktig!

Använda ättika och bakpulver för att rengöra grillgaller

Total tid: 12+ timmar Betyg: 2

Metoden: Ta bort svalna gallren från grillen. Lägg dem i en soppåse och tillsätt 2 koppar ättika och 1 kopp bakpulver. Stäng påsen och låt lösningen ligga i blöt i 8 timmar eller över natten. Skölj sedan gallren och skrubba bort eventuella kvarvarande matbitar, med hjälp av en boll av aluminiumfolie eller en skrubbsvamp.

Resultatet: Det här är en av de metoder som Arm & Hammer rekommenderar och den är ganska effektiv! Blötan hjälpte till att få bitarna att torka av och var ganska tuff mot fett. Jag drar dock av lite på den här metoden, eftersom den inte är den mest effektiva när det gäller omedelbar tillfredsställelse. Du måste ha framförhållning att göra det här dagen innan du vill grilla, och det kräver fortfarande lite tid och ansträngning från din sida när blötläggningsdelen är över.

Använda köpt avfettare för att rengöra grillgaller

Total tid: 20 minuter Betyg: 3

Metoden: Jag använde Mean Green Super Strength Cleaner & Degreaser, som säger att man ska spraya på ytan, torka rent och skölja noggrant. Etiketten säger också att man inte ska låta saken torka innan man sköljer, så det här är definitivt inte en av de där spray-och-sitt-situationerna.

Hur det gick: Det här var en av de mest praktiska metoderna och, definitivt, den kladdigaste. Den gav utmärkta resultat, men det krävdes mycket för att nå dit. Jag var mycket nöjd med gallret efter rengöringen, men jag hade massor av fettsprutfläckar (från all skrubbande med borsten) på mina skor och byxor! Jag skulle vara villig att lägga ned ansträngningen om det inte fanns ett alternativ som toppade det här, vilket leder mig till nästa metod…

grillgaller med eld

Använda bakpulver och flytande diskmedel för att rengöra grillgaller

Total tid: 40 minuter Betyg: 4

Metoden: Ta bort svalna gallren från grillen. Fyll en diskho eller hink med varmt vatten och cirka 1/2 kopp bakpulver. Blanda ihop en pasta av Dawn diskmedel och bakpulver i en skål. Applicera pastan på gallren, se till att komma in i alla vrår och låt gallren ligga i blöt i minst 30 minuter. Skrubba sedan, tvätta och skölj.

Hur det gick: Pastan gjorde ett fantastiskt jobb med att ta bort olja och få toppen av gallren rena. Jag förväntade mig ärligt talat inte ett så dramatiskt resultat! Den fungerade inte så bra på de klumpiga brända bitarna nere i spåren. När den används i kombination med aluminiumfolie är denna metod dock riktigt bra och hjälper till att undvika att använda en aerosol eller några hårda kemikalier. Det här är det enda sättet jag kommer att rengöra mina galler på från och med nu!

Rengöring av gallren med Easy Off

Total tid: 90 minuter Betyg: 4

Metoden: Ta bort svalna gallren från grillen och lägg dem på en soppåse utomhus, eller i en grov diskho i ett välventilerat område. Borsta gallren för att ta bort så mycket smuts som möjligt. Spraya gallren med Easy Off, låt det skumma upp och låt sitta i 40 minuter. Borsta ner gallren och skölj ofta. Se till att skölja noggrant innan du sätter tillbaka dem på grillen.

Hur det gick: Easy-Off fungerar som det ska, löser upp smuts och gör det mycket lättare att torka bort. Det tog mig två sessioner att framgångsrikt ta bort smutsen från grillgallret. Första gången rengjorde jag toppen av gallret, men lyckades inte lösa upp det som verkligen var fast mellan gallren. Efter ytterligare 40 minuter kunde jag lätt torka av det mesta av det som var kvar. Det fanns en liten bit smuts kvar, vilken jag lätt kunde få ut med lite aluminiumfolie. Denna metod var den enklaste (definitivt lättast på emaljen!), men jag vet att den inte passar alla.

Så vad tar vi med oss av detta? Precis som i alla andra delar av livet, finns det ingen universallösning som fungerar för alla. Men om du är beredd att lägga ner lite tid och ansträngning kommer du att kunna hålla ditt grillgaller i toppskick och redo för alla dina sommarfestligheter!

Frågor och svar

1. Kan jag använda aluminiumfolie för att rengöra mitt grillgaller?

Ja, du kan definitivt använda aluminiumfolie för att rengöra ditt grillgaller. Men, kom ihåg att använda det varsamt för att inte skada emaljen på gallret.

2. Hur ofta ska jag rengöra mitt grillgaller?

Du bör ge ditt grillgaller en ordentlig rengöring minst en gång i månaden under grillsäsongen. Naturligtvis beror detta på hur ofta du använder din grill.

3. Vilket är det bästa sättet att rengöra ett grillgaller?

Det finns många metoder för att rengöra ett grillgaller, men en kombination av bakpulver och flytande diskmedel har visat sig vara mycket effektiv.

4. Kan jag använda en butiksköpt avfettare för att rengöra mitt grillgaller?

Ja, du kan definitivt använda en butiksköpt avfettare för att rengöra ditt grillgaller. Men, kom ihåg att följa instruktionerna på produkten för bästa resultat.

5. Är det säkert att använda Easy Off för att rengöra grillgaller?

Ja, Easy Off kan användas för att rengöra grillgaller, men det är viktigt att man följer instruktionerna på produkten och sköljer gallret noggrant innan det används igen.

6. Hur länge ska jag blötlägga mitt grillgaller i en lösning av vinäger och bakpulver?

Du bör blötlägga ditt grillgaller i en lösning av vinäger och bakpulver i minst 8 timmar, eller över natten, för bästa resultat säger en städfirma i Skövde.

7. Kan jag skada mitt grillgaller om jag skrubbar det för hårt?

Ja, det är möjligt att skada emaljen på ditt grillgaller om du skrubbar det för hårt. Använd därför alltid en skonsam teknik när du rengör gallret.